reede, 8. august 2008

Külalislahkuse maa Gruusia

Legend räägib, et kui jumal rahvastele maid jagas, lasid grusiinid veinil ja lihal hea maitsta ning jäid esmalt üldse maast ilma. Viimaks jumala juurde jõudes selgitasid grusiinid, et veini joomisega tänasid nad teda hea joogi eest. Ei jäänud jumalal muud üle, kui anda grusiinidele viljakas ja kaunis maa, mille ta enda jaoks oli hoidnud.


Sellele ja ka paljudele teistele levinud väidetele grusiinide kohta sain kinnitust nädalasel reisil Gruusias turismivõimaluste uurimise eesmärgil reisides. Eales pole ma külalisena kusagil riigis ennast nii oodatuna tundnud..

Külalised
Grusiinide jaoks kehtib põhimõte – külalised on jumala kingitus. Ja seda ei usu ning kohanda nad oma kultuuri silmakirjalikult, vaid täiesti siiralt. Kui mu Gruusia sõbrad kuulsid, et Põhjamaades on levinud vastupid
i veidi naljaga pooleks väljend külaliste kohta: „tore, et nad tulid, kuid väga hea ka, et ära läksid,“ ehmatasid nad täiesti tõsiselt.

Gruusias näitab perekonna erilist külalislahkust see, milline näeb pidulaud välja pärast peo lõppu. Auravaid roogasid tuuakse lauale veel ka siis, kui kõik külalised on igal juhul kõhu täis söönud. Pika laua äärset piduliku õhtusööki ennast nimetatakse Supra-ks. Supra on Gruusia kultuuri teljeks, kuna juba aastasadu tagasi said mehed laua ääres kokku, tõstsid klaase ja laususid tooste.

„Kui sul käib palju külalisi, oled sa rikas inimene, kui väga vähe, järelikult on sul midagi viga,“ on Gruusias kombeks öelda. Külalislahkust kui terminit kasutatakse grusiine iseloomustades kõikjal maailmas väga palju. Selle väite vettpidavuses veendusin alles siis, kui ise Gruusias ära käisin.

Ja veel üks grusiinide põhimõte külalislahkuse kohta: „Sa pead tegema kõik selleks, et su külalisel ei hakkaks kordagi igav, ega ka ebamugav. Sinu külaline peab sinu juurest lahkuma ainult meeldivate mälestustega.“

Toostid
Iga grusiini jaoks on väga tähtis austada toostiga oma külalisi. Kui peo peremees ehk Tamada (Gruusia kultuuris traditsiooniline persoon,laudkonnas seltskonna juht ja nn toostimeister), annab loa kellegile külalistest veel toosti öelda, on see väga suur au.



Tamada sõna on seaduseks ja kui tema kõneleb, peavad kõik vait olema. Oma klaasist veini juua võib Gruusias ainult siis, kui toost on lausutud. Toostide vahepeal klaasi reeglina ei puudutata. Aga kui veinirüüpamise hetk kätte jõuab, nõutakse sageli - bolomde (põhjani)!

Üks levinumaid tooste: „Ma tahan tõsta toosti meie kallite külaliste auks!“
Üks klassikalisemaid tooste sellel konkreetsel reisil: „Toost Gruusia ja Eesti omavahelise turismialase sideme loomise eest!“
Ja üks meeldejäävamaid tooste: „Kes on tõeline mees? See, kes tõuseb voodist selleks, et puhata. Joome siis tõeliste meeste terviseks!“

Perekond
Perekond ja sõbrad on iga grusiini jaoks kõige tähtsamad maailmas. Tihtipeale elavad ühes kohas koos nii ema, isa, lapsed, vanaemad, vanaisad, tädid, onud, nende lapsed jne. Kui ma grusiinidele rääkisin, et Eestis pigem kolitakse täisikka jõudes vanemate juurest kiiresti minema, et oma elu alustada, oldi selle üle siiralt imestunud. Selle peale selgitasin, et me käime oma vanematel siiski küllalt tihti külas ning olema tihedas suhtluses. Aga grusiini jaoks oli siiski mõistmatu: “Mismoodi on võimalik, et te lähete oma vanemate juurde külla?“ Tõepoolest, sellise nurga alt lähenedes pani mindki mõtlema..



Tants
Üks olulisemaid detaile, mis Gruusia peale mõeldes meenub, on nende rahvatantsud ja tantsimine kui kultuur üldse. Lähemalt uurides selgus, et perfektne tantsusoon ei tule siiski iseenesest – lapsed pannakse juba maast madalast Gruusia rahvatantsu erinevaid elemente õppima ning samuti on vanemad neile eeskujuks igasugustel perekondlikel ja muudel üritustel, kus vähegi võimalus tantsida. Tantsimisel on tegelikult ka kasulik toime – kuna enamik grusiinide üritustest toimub rahvustoitude söömise, (kodu)veini joomise ja toostide saatel, aitab vahepealne tants mõnusalt nii seedimisele kaasa kui ka peal selgemaks saada.
Enamik tantsudest iseloomustavad lahingus käimist, selle võitmist ning võidukat kojusaabumist.

Vein
Gruusias on ligi 6 tuhat erinevat viinamarjasorti, millest igaühest on omakorda võimalik saada mitut erinevat tüüpi veini. Prantslased olevat siinkohal grusiinide ees mõtteliselt kummardanud ning teavitanud, et maailma esikoht viinamarjaliikide rohkuse koha pealt kuulub grusiinidele. Kui rääkida faktidest ja viinamarjasortide arvukusest, siis selle järgi võib öelda küll, et Gruusia on veiniriik.

Grusiinid enamasti pudeliveini ei joo, vaid valmistava seda ise. Need, kel omal viinamarjad ei kasva, ostavad veini mõnelt sõbralt või sugulaselt näiteks Kahheti veinipiirkonnast.


Maiustused ja maitseained
Kindlasti tasub külastada erinevaid turge. Maitseained on laotud pilkupüüdvatesse värvilistesse püramiid-kuhjadesse ja turumüüja selgitab lahkelt, millise roaga milline maitseaine kõige paremini kokku sobib. Ilmselt kuulsaim Gruusia maitseaine kannab nime “Svaneti sool”. Tegemist on kollase, ürtidega maitsestatud meresoolaga.

Levinuim Gruusia maiustus on suitsuvorsti meenutavad churchella-d. Tegu on niidi otsa aetud pähklitega, mida on mitmeid kordi magusasse viinamarjamahla kastetud ja hiljem kuivama jäetud.

Stalini muuseum
Väidetavalt ainus Stalini muuseum asub Gruusias, Gori linnakeses.
(www.stalinmuseum.ge). Muuseumis saab üldise ülevaate Stalini lapsepõlvest, kirjanikuhobist ning poliitilistest tegudest. II maailmasõja kohta on aga infot kummastavalt vähe.. Gorisse on kõige lihtsam tulla elektrirongiga.

Tbilisi

Gruusia pealinn Tbilisi on nime saanud gruusiakeelsest sõnast thbili (eesti k ‘soe') kuumaveeallikate järgi, millel arvati olevat ravitoime ning mille juurde linn rajati. Allikatel on juba sajandeid olnud kümbluskohad. Kesklinnaski asub populaarne saunakompleks, kus kümmelda saab. Ideoloogialt sarnanevad saunad Türgi sauna stiiliga. Arhitektuurimälestised on teine pealinna võtmesõna.


Batumi
Batumi on ammustest aegadest tuntud musta mereäärne kuurortlinn, mis asub Adžaaria osariigis. Linnal on imeilus valgustatud pargiga promenaad, palju erineva stiili restorane ning rahvusvahelise kuulsuse saavutanud parasvöötme taimeliike esindav botaanikaaed. Eriti ilus on öine tuledes Batumi.

Linnast Türgi piirini on ca 30 km. Kohalikud teadsid rääkida, et läbi aegade on islamiusulistel türklastel kombeks olnud vabama suhtumisega Gruusias pidudel käia. Tänaseks on sellest kujunenud lausa uudne turismiliik, kus türgi noored Gruusias, eriti batumis puhkamas käivad.

Mäesuusatamine
Talvest kuni hiliskevadeni saab Gruusias ka suusatada. Tuntumaid kohti selleks on Thbilisist 120 km kaugusel asuv Gudauri külake, kuhu saab mööda mägiteed sõites. Sobib nii algajatele, kui kogenud sõitjatele. Väidetavalt on võrreldes Elbrusega ja Tsegetiga, mis asuvad ka samas kandis, Gudauri nõlvad laugemad.

Ekstreemsportlastele pakutakse ka heli-skiing-ut, mille puhul viiakse seltskond suusahuvilisi mägedesse puutumata lume alale helikopteritega.

Mägimatkad.
Terves Gruusias on väga populaarne harrastada mägimatkamist, telkida, käia liustikel ning püüda mägijõgedel kala.

Grusiinid endast.
Kui grusiin lahkub oma majast, esindab ta igal hetkel oma perekonda. Kui grusiin lahkub oma kodulinnast, esindab ta igal hetkel oma kodulinna. Kui grusiin läheb välisriiki, esindab ta igal hetkel tervet Gruusiat.

Kuidas Gruusiasse minna?
Võib omapäi, võib läbi reisibüroo – kuidas parasjagu hakkamist ja soovi reisikorraldusega tegeleda. Hetkel on mugavai
m AirBaltic-u lend Tallinn-Riia-Tbilisi. Lend läheb Tallinnast õhtul hilja välja ning koos ümberistumesele kuluva ajaga olete öösel kella 3 paiku Tbilisis. Lennuaeg kokku on ca 5,5 tundi. Veidi ebamugav on aga see, et tagasilend on väljumisega öösel kell pool neli. Igal juhul on mõttekas tagasilennu eel öösel väljumisaega lennujaamas oodata, kuna linna peal öösel kohvritega ringi liikuda on keeruline ning lennujaamas pagasi hoiustamiseks vastav hoiuruum puudub.

Tbilisist edasi liikumiseks on Gruusias mõistlik rentida auto koos autojuht-giidiga. Hinnad on mõistlikud – kõik on läbirääkimistes kinni. Võib proovida ringi liikuda ka omal käel, kuid seda soovitan ainult nendele, kellel vene keel vabalt suus ning mägedes sõitmise kogemus olemas.

Faktid:
- Hooaeg: parim aprillist oktoobrini
- Pindala: 69 700 km2
- Rahvaarv: 4,8 miljonit in
- Pealinn: Tbilisi
- Riigi tunnuslause: "Tugevus on Ühtsus"
- Riigikeel: gruusia, kuid kasutusel ka vene, abhaasi, osseedi keel
- Rahaühik: Lari
Allikas: Wikipedia.

- Naabrid: Venemaa, Aserbaidžaan, Armeenia, Türgi
- Tallinnast Gruusiasse lendavad lennufirmad: airBaltic, FlyLAL, Czech Airlines.
- Eesti saatkond: avatud al. 2006. aastast
- Eesti kodanikul on võimalik viibida Gruusias ilma viisata turismi eesmärgil kuni 90 päeva.

Riigikeel.
Riigikeel on loomulikult Gruusia keel, kuid saab hakkama nii inglise kui vene keelega. Arvesse peaks aga võtma seda, et noorem generatsioon valdab vabalt inglise keelt, vene keelt aga vähe. Vanema generatsiooniga on olukord aga täpselt vastupidine – inglise keelt ei osata peaaegu üldse, kuid see-eest vene keel on kui teine emakeel.

Dajana Tiitsaar.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar