reede, 8. august 2008

Euroopa kuumim sihtkoht Horvaatia

Rooma-ajast pärit arhitektuuri ja ajalugu, looduskaunid saared, linnamelu Dubrovnikus, Splitis ning Zagrebis. Jalgratturite, matkajate, surfajate, sukeldujate ja kaljuronijate meka.

Iseseisvale reisijale pakub Horvaatia avastamiseks erinevaid võimalusi, näiteks:
  • Ajalooline Dubrovnik ning saared: Mljet, Korchula ning Hvar.
  • Horvaatia rahvuspargid: Krka kuristikud ning joad, Paklenica mäed ning kaljud, Plitvice järved ning kosed.

Dubrovnik. Erinevalt teistest Vahemere-äärsetest paikadest on Dubrovnik massiturismist kõrvale jäänud, mis teeb iseseisva reisimise meeldivaks. Kohalik rahvas elatub veini- ja oliivõli tootmisest, kalapüügist ning turismist.

Mljet saar. Mljet asub 2 tunni praamisõidu (Jadrolinja) kaugusel Dubrovnikust. Maabumine Sobra sadamas, sealt edasi bussiga Mljet rahvusparki.

  • Järved Malo Jezero ja Veliko Jezero
  • Benediktiinlaste klooster Veliko Jezero järvel asuval saarel
  • Viienda sajandi Rooma loss Polaces

Korchula, Orebic saared. Mljetilt Korchulale pääseb praamiga. Peatu keskaegses Korchula linnas ja külasta kindlust. Kui mahti, tee kõrvalepõige 2,5 km kaugusel asuvale Orebicitile Peljeshaci poolsaarel, seal on parimad rannad puhkuseks ning matkarajad Ilja mäe (960m) ümbruses.

Hvar saar ja linn. Lopsaka loodusega päikesepaisteline “Horvaatia Madeira”, kus ilm sedavõrd hea et hotellid annavad hinnaalandust pilves ilma korral. Lumesaju korral tuba tasuta!

  • Gooti stiilis lossid 13. sajandist
  • Stari Grad vanalinn

Split, Horvaatia suuruselt teine linn. Diocletianuse loss on parim säilinud ehitis Rooma-ajastust, üle 200 ehitise lossi piirides on koduks 3000 elanikule, lisaks poed, kohvikud ning restoranid. Kõrvalepõige Vis linna Vis saarel, mis oli Jugoslaavia armee poolt suletud kuni 1989 aastani, omalaadne Horvaatia versioon meie Pakri saartest.
Kui on tahtmist ning aega, siis edasi rahvusparkidesse...

Sibenik, Krka rahvuspark. Rongisõit Splitist Shibenikissse kestab 3 tundi, sealt edasi poole tunni bussisõidu kaugusel Skradin Buki. - Krka jõe äärses rahvuspargis asuvad 200m kuristikust langevad kosed. - Suple Krka suurima kose Skradiski Buk all.

Paklenica rahvuspark, Mala- ja Velika Paklenica. Sõida Zadarisse (3h bussiga), sealt edasi 45km Starigradi.- Ühepäevane jalgsimatk kuristike veerel (Mala- ja Velika Paklenica). Harjuta kaljuronimist 40m seinal. Edasijõudnutele sobib 350m sein...

Plitvice järvede rahvuspark. Kolme tunni bussisõidu kaugusel Zadarist. Hulgaliselt eri tasapindadel asuvaid erineva värvusega järvi. Joad ning kosed, ehk langev vesi erinevates vormides.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar