neljapäev, 7. august 2008

Himaalaja algajale matkahuvilisele.
Himaalaja, tõlkes Jää Kodu, laiub läbi mitme riigi, sealhulgas Hiina, Nepaali, Pakistani ning India. Himaalaja seitsme üle 8000 meetrise tipu seas leidub ka maailma kõrgeim - Mount Everest.

Uus matkapiirkond India Garhwali piirkonnas.
Meie reisiseltskond tegi tutvust jõukohaste matkaradadega Himaalaja India osas, täpsemalt Garhwalis. Sealkandis asus meie retke sihtkoht, Dodi-Tali mägijärv.
Kuni 1999 aasta India-Pakistani piirikonfliktini käisid matkahuvilised põhiliselt India Kashmiris, pärast lahinguid Kargili kandis hakati aga otsima uusi sihtkohti. Viimasel ajal populaarsust koguv Garhwali piirkond on hästi ligipääsetav ning seal asub ka India kõrguselt teine tipp - 7800 meetrine Nanda Devi.

India muutus eestimaalaste seas nõutud sihtkohaks pärast otselennu avamist Helsinki ja Delhi vahel kui Finnair langetas lennupileti hinna 5000 kroonini. Paljud tegid siis esmatutvust Rajasthaniga, vähem inimesi reisis päris põhja-Indias asuvatesse pühadesse linnadesse Haridwari, Rishikeshi ning edasi Himaalaja nõlvadele.

Pealinn Delhi ning pühad linnad Haridwar ja Rishikesh.
Delhi on esmapilgul ehmatav ja häiriv, kuid samas kaasakiskuv ning põnev elamus. Delhist põhja suunas asuvasse Haridwari sõidame öise Mussoorie ekspress-rongiga. Pühast linnast Haridwarist ning lähedalasuvast Rishikeshist voolab läbi Gangese jõgi, seal peetakse miljonite osavõtjatega usuüritust Kumbh Mela`t. Mõlemad linnad on kuulsad hindu templite ja joogaõpetuse poolest, valitseb kuiv seadus ning pakutakse vaid taimetoitu. Inimesed Põhja-Indias pole nii pealetükkivad kui pealinnas: peatudes teel Rishikeshi vaatame kohalikes poodides ringi, kus poepidaja saadab meid küll uudishimuliku pilguga, kuid ei halloota kõvahäälselt ega paku kaupa.

Matk Kalyanist üles Dodi Tali ja tagasi.
Meie matka alguspunkt on Haridwarist mõnetunnise bussisõidu kaugusel Himaalaja nõlval asuv Kalyani küla (1900m). Sealt alates kerib rada mööda rododendronitega palistatud orunõlvu pidi ülespoole. Meil harjumuspärased rododendronipõõsad omandavad Himaalajas gigantlikud mõõtmed, tüvede läbimõõdud ulatuvad koguni poole meetrini. Oleme teekonnal, kus rajaäärses rohu sahistavad sisalikud ja peade kohal sätendavad lumised tipud. Enamus matkarajast on lauge tõus, siiski tuleb meil ületada ka kiirevoolulisi mägiojasid. Teele jääb Agoda küla oma argiselt rahuliku kulgemisega, aeg-ajalt liiguvad mööda rada meile vastu külamehed eeslitega ja naised kes tassivad seljas puunotte. Naistel on kaasas kudumisvardad mida nad igal puhkehetkel kibekiiresti liigutavad. Väikeses külakoolis õppivad särasilmsed lapsed piidlevad igat möödarühkivat võõrast uudishimulikult. Telkimiseks sobiv paik leidub Agodast paar kilomeetrit edasi. Suvised Himaalaja ööd on 2500m kõrgusel veel üsna soojad ja selged, lumepiir algab mägedes 3500 meetri pealt ja siis langeb temperatuur järsult.

Teisel päeval jätkub teekond 14km pikkuse tõusuga mööda kauneid oruservi. Mõned teelõigud on keerulised läbida, ronime ülespoole nagu mööda redelit. Nendime, et Himaalajas nõuavad ka madalad rajad head füüsilist ettevalmistust.

Dodi-Talis avanev vaade tasub nähtud vaeva: mägede vahele peitunud maalilise järve ääres asub väike Hindu tempel, selges raudkülmas vees lööb lupsu haruldane kuldne Himaalaja forell. Viime kohalikule pühamehele Babale toitu, tasuks õnnistab Baba meie tegemisi ning annab loa järve äärde telkida. Baba abilised on praktilise meelega, poseerivad meelsasti fotograafidele ja küsivad raha pildistamise eest. Ööd Dodi Talis on selged ja jahedad, öine temperatuur 3300m kõrgusel langeb +5 kraadini.

Dodi Talist alla Kalyani naasmine läheb oodatust lihtsamalt, kahe päevaga möödume tuttavaks saanud paikadest. Matkajaid meile vastu ei liigu, sest aprillis hooaeg alles algab.

Nepaali abimehed.
Õigluse mõttes tuleb ära märkida, et kasutasime kandjate ehk porterite abi. See tähendab, et iga reisiseltskonna liige tassis üles oma seljakoti, muu kraami nagu telgid ja toit vedasid üles Nepaali päritolu kandjad. Need heatujulised ja sitked sellid värbas matkabüroo varakult enne retke algust ja kokku saime nendega Kalyani küla juures.


Reisisoovitused.
Parim aeg on Himaalaja India osas paiknevatel nõlvadel matkata aprillis, mais ja juunis. Pealinnas Delhis valitseb sel ajal põrgukuumus, kuid Haridwaris annab palavus järele ning Himaalajasse jõudes on temperatuur juba täiesti talutav.


Lihtsad matkad India Garhwali piirkonnas kestavad üldjuhul 7 päeva ja erineva raskusastmega radade valik on lai. Allpool mõned variandid huvilistele:
Ganga -Track algusega Gomuqh`ist kuni Tapovani (4200m)
Roopqund-Trek, viib üles kuni 4800m.
Yamunotri, algusega Kalyanist (1900m) läbi Dodi Tali Yamunotri templini.
Kumari Pass, eemalt jälgitav 7800 kõrgune Nanda Devi.
Himalaya Encounter algusega Siyarsaurist (750m) üles kuni 4200m - on aastaringne marsruut.
Lillede Org, valley of flowers, parim aeg külastamiseks on juulist septembrini.
Dodi Tal, algusega Kalyanist (1900m) ja edasi Dodi Tali järveni (3300m) – see on lihtsam ja lühem rada ning läbitav ka nelja päevaga.

Mida kaasa võtta.
Magamiskott, head matkasaapad, soojad riided ja päikesekaitsevahendid.

Lisainfo.
Wris Puhkusereisid, Tornimäe 5, tel: 6164423 e-mail: kesk@wris.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar