teisipäev, 1. aprill 2008

India: pildikesi Goast


Kosso assa? See tähendab India konkani murrakus „kuidas
läheb?” Goas võib säärast väljendit kuulda üsna tihti,
just nii on kohalikel kombeks sind tervitada.
Goad ühe sõnaga iseloomustada on sama raske kui
araabia merd pudelisse panna. Araabia meri on ööpäevaringselt
soe, nii et vahet ei ole, kas minna suplema varahommikul
või hilisõhtul. Mõnus tunne on alati garanteeritud.


Goa on väikseim India osariik. Goa oli ligi 400 aastat portugallaste võimu all, millest on ühe positiivse märgina jäänud meeletult palju koloniaalstiilis arhitektuuri, eriti villasid, mida võib kohata kõikjal. Küsides kohalikelt villade ostuvõimaluse kohta suveresidentsiks, teatati mulle, et mõned aastad tagasi võeti Goas vastu otsus keelata müük välismaalastele, kuna seda hakati tegema massiliselt. Kinnisvara hinnad tõusid tänu sellele lakke ja kohalikud ise ei jaksanud endale enam kodu osta. Küll aga saab villasid ja kortereid vabalt rentida. Väike näide: kõigi mugavuste ja tehnikaga sisustatud korter magusaimas turismipiirkonnas maksab umbes 1500 Eesti krooni
kuus, villa rentimine aga 3000–4000 krooni kuus.

Goa on väikseim India osariik, mis liitus Indiaga kõige hiljem. Samas on ta teistest osariikidest tolerantseima keskkonnaga, mille tõttu on ka kujunenud turistide meelispaigaks. Goalased ise võivad rääkida näiteks nii hindi kui ka inglise keelt. Turistidele on väga mugav tõsiasi, et peaaegu kõik goalased valdavad inglise keelt. Usk ja usundid on Indias väga olulised. Enamik inimesi on hinduistid, teisel kohal on katoliku usk, krišnaism jne. Hindu templid oma rituaalidega on tõeline vaatamisväärsus.

Kogu aeg soe. Garanteeritud on, et Goas on kogu aeg soe. Parim aeg reisimiseks on november kuni aprill, mil päevane temperatuur jääb keskmiselt 30–35 kraadi ringi. Merevesi on ööpäev läbi 25–28 kraadi. Pärast aprilli hakkab kliima vaikselt muutuma talumatult kuumaks, algab mussoonvihmad periood ning meres on ujumine võimatu. Kusjuures õhk on Indias mõnusalt soe-niiske ja pehme, mis sisuliselt tähendab seda, et naised ei pea kunagi kasutama kehakreemi või juuksepalsamit! Isegi pärast korduvat soolases meres ujumist ei vajanud keha niisutamist.

See võib tunduda uskumatu, kuid nahk muutub sealses kliimas lihtsalt nii pehmeks, et vajadus igasuguste kreemide järele kaob. Samuti sain ma kiiresti aru, miks kõigil india naistel nii kaunid ja lopsakad juuksed on – ka minule tundus teise nädala lõpus Goas, nagu oleks keegi mind uue koheva soenguga õnnistanud.

Värvid, lõhnad, maitsed ja helid. Värvid. Kui meil kohtab pigem mustades, hallides ja pruunides toonides rõivaid, siis Indias valitseb suur värvikirevus: türkiissinine, rubiinpunane, roosa oma kõigis variatsioonides, lavendlivärv, kuldkollane, salatiroheline, lumivalge, kuldsed ja hõbedased tikandid ning loomulikult mustrid, mustrid, mustrid…

Lõhnad. Goas ringi liikudes võis pidevalt tunda erinevaid aroome, mis reeglina on tugevad ja intensiivsed. Enim võis eristada viirukiaroome, kuna kohalikud armastavad väga viirukit põletada. Samuti kõikjal levivaid vürtsiste toitude lõhnu ning õhusoojuse lõhna (!).

Maitsed. Indias on kombeks süüa vürtsikaid toite. Selles piirkonnas on ka palju vürtsifarme, kus kogu toormaterjal otse värskelt kasvamas. Neid on võimalik ja minu meelest lausa soovitatav igalt poolt koju kaasa osta. Jookidest tasub hommikuti kindlasti tellida värskelt pressitud apelsini-, mango- või banaanimahla, sest erinevalt Põhjamaadest on tooraine absoluutselt värske ja hiljuti samast riigist korjatud. Kuulus on ka India must rumm, mida kutsutakse Old Monk. Maitselt ületab see rumm nii palju reklaamitud Bacardi kui ka kõik muud Euroopas tuntud kaubamärgid.

Helid. India helidest märkimisväärseim on autosignaali hääl (tuututatakse absoluutselt kogu aeg, nii üksteisest möödudes, sõidurida vahetades kui ka lihtsalt tähelepanu püüdes). Samuti on nii kohvikutes, tänaval kui ka indialaste autodest võimalik kuulda indiapäraste rütmidega muusikat, mis teeb kõikidel kuulajatel hinge soojaks ning paneb keha iseenesest kaasa liikuma. Goa puhul on noorematele muusikasõpradele ilmselt tuntud muusikastiil, mis on just sellest piirkonnast välja kasvanud – goa trance.

Naiste ostuparadiis. See koht päikeserannikul on naiste jaoks 100 protsenti ostuparadiis! India on alati kuulus olnud oma kangaste, käsitöö ja kaunite ehete poolest. Ja loomulikult
on hinnad nendel toodetel meie mõistes harukordselt odavad. Mõned näited: imekaunid
tikanditega maksimumsuuruses voodikatted: Indias ca 500–700
Eesti krooni, Eestis minimaalselt paar tuhat krooni, Tiibeti originaalsetel hõbeehetel on hinnavahe Eestis pakutavaga ligi 3–4-kordne. Puhtast siidist ja kašmiirist suured sallid maksavad Indias 200–300 krooni, Eestis ligi tuhat krooni või enam. Lisaks on soodsa hinnaga kõikvõimalikud suvised ja originaalsed India stiilis riided. Populaarseim neist on sari – kuni 7 meetrit siid- või šifoonkangast, millest india naised spetsiaalseid voltimisvõtteid kasutades keeravad endale igal hommikul selga kleidi, ja selles võite näha ringi liikumas enamikku sealsetest naistest. Kusjuures nad kannavad maani sahisevat sarit nii väärikalt ja sirge nseljaga, et vaata ja imesta. Loomulikult näeb seda riietust tänavatel kõikvõimalikes kirevates toonides. Ega sellises päikeseriigis tagasihoidlikke toone kasutatagi!

Kindlasti võib öelda, et India tee, eriti Darjeeling, on kaubaartikkel, mida soovitaksin osta kindlasti kaaluga mõnest tõelisest India teepoest, sest nii sealne interjöör kui ka personal pakub teile väga hea teenindusega kustumatu elamuse. Ostude tegemiseks on parimad kohad sealsed turud ning populaarsetes turismipiirkondades tee ääres asuvad ärid. Oluline on ära mainida, et alati tuleb kaubelda hinnast vähemalt pool alla, sest see käib Indias lausa asja juurde. Kohalikud võtavad seda pigem mänguna, kuid turistidele on see lausa kohustus, sest kui ei kauple, maksad lihtsalt mõttetult peale. Ja enamikel juhtudel õnnestub turistidel kauplemine väga hästi. Tasub vaid olla järjekindel.

Eriliste ostude sooritamise kohtadena mainiksin ära laupäeviti toimuva Ingo ööturu ning kolmapäeviti toimuva Anjuna rannapiirkonna turu, mis on väga populaarsed ja kuhu kauplejad tulevad ka Goast kaugemalt.

Rannapuhkus. Kuulsaimad rannad on Ca-langute, Baga, Anjuna, Morjim, Vagator ja Aramboli. Randades on alati lõputult kohvikuid ja ülisõbralikke teenindajaid, kuid ka kohalikke uudistajaid, kes käivad lihtsalt möödaminnes vaatamas, kuidas ikka üks valge inimene võib välja näha.

Ayurveda. Kui juba Indias olete, siis proovige kindlasti ayurveda massaaži. Seda teenust pakkuvaid tervisekeskusi on nagu seeni pärast vihma – sisuliselt iga 50 meetri tagant. Lisaks pakutakse massaaži tihtipeale ka otse rannas.

Hennamaalingud. India naistel on kombeks maalida nii kätele, randmetele kui ka jalalabadele huvitavate mustritega õnnetoovaid hennamaalinguid. Sellised maalingud kestavad umbes paar nädalat ning on ilusad vaadata.

Õhtune meelelahutus. Populaarseimad ööklubid Goas on Tito-s ja Cabana. Siiski on veelgi lõbusam käia rannapidudel, mis algavad märkamatult rannabaarides, kus te viimati näiteks hommikukohvi jõite.

Iseseisev ja rühmaga reisimine. Goasse saab turismihooajal Eesti reisikorraldajate kaudu otselennuga. Samuti on mugav reisida läbi Helsingi Finnairiga. Iseseisev reisimine jätab vabaduse
valida endale sobiv aeg, koht, viis ning seltskond. Iseseisev reisija pole tänapäeval enam reisi-ekstremist või rahapuuduse tõttu autostopiga liikuv tudeng, vaidettevõtlik inimene, kel soov kogeda enam kui reisikorraldajal pakkuda.

Goas soovitan iseseisval reisijal laenutada kohe esimesel päeval motoroller (ca 75–100 krooni päevas) ning liikuda ringi mööda Goa erinevaid piirkondi ja majutusasutusi, mida on seal lõpmata palju. Iseseisev reisimine võib kohapeal tunduda keeruline ja probleemiderohke, samas ununevad raskused ja probleemid naastes kiiresti, tagasi vaadates tundub ettevõtmine veel värvikam kui kohapeal viibides.

Mugavuse hindajal on kindlasti lihtsam minna rühmareisiga, kus teie eest hoolitsetakse ja teie aeg planeeritakse võimalikult huvitavalt.

Lõpetuseks tahaksin öelda, et kuigi minu Goas käimisest on möödas juba tükk aega, on see koht oma sõbralikkuse ja inimsoojusega nii hinge pugenud, et ei saa seda peast kuidagi välja ning kaalun tõsiselt juba sel aastal oma lemmikkohta uuesti külastada. Ehk kohtume
seal ka sinuga, kallis lugeja?

Fakte:
Goa on tibatilluke osariik Lääne-Indias
Asub India ookeani kallastel ning on maailmarändurite ja puhkuseotsijate huviorbiiti
pääsenud tänu oma kliimale ja lumivalge liivaga randadele. Selle Eestiga võrdse
rahvaarvuga ja pindalalt rohkem kui 10 korda väiksema paradiisi avastasid 60-
ndatel aastatel hipid.

Goa erilisus:
Ideaalne kliima. Palavad päevad ja sumedad ööd. Merevesi vastupandamatult
suppsoe.
Pikad valged liivarannad, puhas ookeanivesi.
Lopsakas loodus, põnev loomariik. Heldimust tekitavad elevandid!
Huvitav vürtsikas köök, hea õlu ja must rumm - hinnad rahakotti paitavalt odavad!
Mitmekülgne ja maagiline india kultuur, hinduismi huvitav põimumine katolitsismiga.
Merereisid, süvavee kalapüük, delfiinivaatlus.
Teistmoodi elulaad, väärtushinnangud, teistmoodi maailm.
Maailma vanim terviseteadus ayurveda, mille eesmärgiks on organismi loomuliku
harmoonia taastamine.
Palju põnevat vaatamist: džungliretked, templid, vürtsifarmid
Võimalus sõita ringreisidele mujal Indias

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar